Detecteer automatisch objecten in een gebied met Artificial Intelligence

Met het in kaart brengen van objectdata kunnen organisaties processen stroomlijnen en adequater inspelen op behoeften, veranderingen of problemen. Om het proces van het verzamelen, verrijken en analyseren van data te vereenvoudigen ontwikkelde Tensing het Planet Object Detection Platform.

Het Tensing Planet Object Detection (POD) platform herkent geautomatiseerd fysieke objecten op basis van beeldmateriaal, zoals luchtfoto’s en video. De variatie aan objecten en soorten te benutten beeldmateriaal maakten deze innovatie ten tijde van lancering (2019) uniek in Nederland en daarbuiten.

Screenshot9

Waarom Planet Object Detection?

mog-1
De hoeveelheid beschikbare beelden van de buitenruimte groeit razendsnel - van satellietfoto’s en ingevlogen luchtfoto’s tot foto’s en video's gemaakt met een dashcam of smartphone. Al dit beeldmateriaal bevat informatie over fysieke objecten. 
 
Het POD-platform herkent objecten en biedt je kant-en-klare inzichten. Zo kun je direct actie ondernemen en bespaar je op kosten en capaciteit. Het gebied kan ook worden gemonitord op verschillen door de tijd heen. 
 

Ontdek de mogelijkheden

Het POD-platform maakt gebruik van een deep learning technologie (Artificial Intelligence). Dit maakt het mogelijk om vrijwel ieder object op beeld (foto/video) aan te wijzen en hier een getraind algoritme op los te laten. In principe kunnen we het algoritme trainen op basis van iedere foto/video waarop een object is te onderscheiden van de omgeving. Het resultaat is een breed scala aan te herkennen objecten voor uiteenlopende toepassingen.

Hieronder enkele voorbeelden van toepassingen waarvoor het Planet Object Detection platform ingezet kan worden:

Op dit moment is het mogelijk om binnen het platform zonnepanelen te herkennen. Deze worden vervolgens in de viewer als laag toegevoegd. De achterliggende data is beschikbaar als download in Shapefile en Excel en geeft ook de oppervlakte, locatie- en adresgegevens.

Eén van de objecten waar we momenteel aan werken zijn gebouwen, uitbouwen en schuurtjes. Hierbij detecteren we ook de verschillen tussen verschillende opname momenten.

Ook ondersteunt het platform video, bijvoorbeeld beelden van een dashcam. Denk hierbij aan auto's, verkeersborden, viaducten, afval en bomen.

Eén van de objecten waar we momenteel aan werken zijn dakobjecten, zoals dakkapellen of dakterrassen. Voor overheden verandert de regelgeving omtrent vergunningen voor oa. dakkapellen regelmatig. Daarom is het interessant mutaties van dakobjecten goed bij te kunnen houden.

Eén van de objecten waar we momenteel aan werken is het herkennen van voertuigen. Zo kan herkend worden hoeveel auto’s op welk moment geparkeerd staan en of deze bijvoorbeeld boven een ondergrondse leiding staan.

 • Zonnepanelen

  Detecteer zonnepanelen

 • Gebouwen en uitbouw

  Ontdek nieuwe en bestaande bebouwing

 • Video Object herkenning

  Objectherkenning op basis van video.

 • Dakobjecten

  Ontdek dakkapellen en meer

 • Voertuigen

  Detecteer voertuigen

Maak kennis met ons Data Science team

We leveren geen services meer rondom het Planet Object Detection Platform. Wel staat er een ervaren team van Data Science specialisten voor je klaar. Zij leveren je desgewenst de kennis en expertise die nodig is voor advies of innovaties op maat.