Martin Lips

FME Technology Specialist

Studiekeuze 

Na het afronden van de middelbare school in 2001 was het tijd voor een volgende studie. Ik ging bos- en natuurbeheer studeren, maar was niet zeker over mijn keuze.

Ik had enkele gesprekken met mijn mentor over mijn twijfels omtrent mijn huidige studie en mijn interesse voor ICT in het algemeen.

Ik voltooide de studie op MBO-niveau en begon mijn bachelor Bos- en Natuurbeheer aan Larenstein-Van Hall in Velp. Daar ben ik steeds meer gaan leren over ArcGIS en ben ik vertrouwd geraakt met GIS-systemen. Ik raakte er bedreven in en na deze studie ging ik naar Wageningen University voor de studie Geo-Information Science. Het werken met ruimtelijke gegevens bleek een goede combinatie tussen mijn interesses in milieu, natuur en ICT.

Carrière

Na mijn afstuderen aan Wageningen Universiteit ben ik mijn carrière begonnen bij NEO, waar ik 7 jaar heb gewerkt. Ik raakte bekend met de termen zoals BGT, BAG, AAN, AHN, remote sensing, beeldbewerkingssoftware, objectgebaseerde beeldclassificatie, SQL, Post GIS-databases en FME. ook heb ik daar FME-verwerkingsketens ontwikkeld en onderhouden en gebruikt voor gegevensanalyse en rapportage aan de klant. De laatste jaren werd mijn specialisatie steeds meer FME.

Sinds april 2019 werk ik bij Tensing als data engineer. Het is verbazingwekkend hoeveel kennis er binnen het bedrijf beschikbaar is. Als gedetacheerde medewerkers werken we intern op de locatie van de klant en ervaren we de applicaties en behoeften van de klant hands-on, elke dag van dichtbij. De klanten kunnen leren van ons als specialisten die, en ik kan leren van het bedrijf waar ik ben gepositioneerd. Met de back-up van alle kennis die beschikbaar is bij Tensing.

Flow, routing, defecten, tools en fixes

Een van mijn hobby's is mountainbiken. Soms word je je ervan bewust dat je werk op de een of andere manier vergelijkbaar is met iets dat je graag in de vrije tijd doet.

Mountainbiken brengt me opwinding door te fietsen door bossen en andere natuurlijke gebieden, waar je gemakkelijk verdwaalt zonder duidelijke routemarkeringen of GPS. En er is altijd het risico op blessure of defecten. Een lekke band of een gebroken ketting kan ertoe leiden dat je urenlang in het bos vastzit. Om deze reden vertrek ik nooit zonder gereedschap in mijn tas om de meest voorkomende defecten te kunnen verhelpen als ik off-road in afgelegen gebieden ben.

Als FME-specialist ontwikkel ik geautomatiseerde gegevensstromen van A naar B. Deze stromen kunnen defect raken door verschillende oorzaken, en dan heb ik  bijvoorbeeld de FME-transformatoren beschikbaar als hulpmiddelen om de stilstand van de gegevensstroom te herstellen. Alle gegevens en bedrijven zijn verschillend, wat het werk zeer dynamisch maakt. Zoals fietsen  in verschillende gebieden op mijn mountainbike.

201907260023 Martin Lips_bewerkt-1

Martin Lips

MLips@tensing.com