Martin Koch

Geospatial Evangelist

Ik ben Martin Koch (1971), sinds mei 2015 werkzaam bij Tensing als Senior GIS consultant gespecialiseerd in het gebruik van FME. Met behulp van FME kan ik bestaande data laten opleven door deze te combineren, valideren en herstructureren. Daarmee schep ik mogelijkheden voor anderen om nieuwe toepassingen te ontwikkelen op deze data.

De belangrijkste drijfveer in mijn dagelijks werk is het oplossen van telkens nieuwe puzzels. In de wereld van GIS en data zijn deze gelukkig ruim voorhanden.

Carrière

In 2000 ben ik afgestudeerd aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen, in de richting Bosecologie en Bosteelt, met een zelf ontwikkeld computermodel. Aangezien computers al sinds de jaren ‘80 een grote rol in mijn leven spelen ben ik via Bos en Natuurbeheer in het GIS gerold.

Aanvankelijk heb ik met open source toepassingen veel algemene GIS-kennis en ontwikkelvaardigheden opgedaan. Hiermee heb ik data waaronder de BAG, CBS, Kadaster en BGT gecombineerd en ontsloten. Uiteindelijk is FME mijn gereedschap geworden. Dit pakket is zo toegankelijk dat je snel een echt functioneel stukje gemaakt hebt, maar als je doorgaat blijken de mogelijkheden haast eindeloos. Daarbij is FME gewoon leuk, van de support en de community tot het artwork en de easter eggs aan toe.

Mijn werk is altijd onderdeel van een proces

Naast het hiervoor noodzakelijke abstracte denkvermogen heb ik veel interesse in de wereld om mij heen. Mijn werk is altijd onderdeel van een proces binnen een organisatie. Mijn oplossing is pas goed als hij aansluit bij deze processen en de behoefte van de organisatie. Omdat dat vaak niet hetzelfde is als de aanvankelijke eerste opdracht, kijk ik graag goed om mij heen en treed ik in contact met de keten van belanghebbenden.

Passie voor muziek

Privé is mijn grootste passie muziek. Ik luister veel naar muziek, verzamel muziek en speel zelf in huiselijke kring niet gehinderd door gebrek aan talent. Mijn orgel legt de verbinding tussen muziek en het allerbelangrijkste in mijn leven, mijn gezin. Het is een oer Nederlands kwaliteitsproduct uit de tijd dat Philips nog alles met een stekker maakte wat een modern huishouden nodig had. Ik houd van mooi ontworpen, elegante producten die lang meegaan. Het is mijn streven dit ook terug te laten komen in de oplossingen die ik voor een klant ontwikkel.

Een team bijzondere mensen waar ik onderdeel van ben

Tensing heeft uitdagende en veelzijdige opdrachten en probeert deze te matchen aan de interesses van de medewerkers. Als consultant kom ik bij een klant om met mijn expertise een concreet probleem op te lossen. Ik ben er voor de klant, werk met de klant en vaak bij de klant, maar ik ben een onafhankelijke expert en geen onderdeel van de klant.

Wat Tensing voor mij echt bijzonder maakt is het contact met mijn collega’s. Ondanks dat iedereen bij verschillende klanten werkt ervaar ik mijn Tensing collega’s echt als het team waar ik onderdeel van ben. Een team bijzondere mensen die elkaar helpen boven zichzelf uit te stijgen.

FME Certified Professional

De belangrijkste drijfveer in mijn dagelijks werk is het oplossen van telkens nieuwe puzzels. In de wereld van GIS en data zijn deze gelukkig ruim voorhanden.

Martin Koch

Martin Koch

MKoch@tensing.com