GIS inzetten voor een duurzame wereld
Geografische informatie is een krachtige bondgenoot in de strijd voor een duurzame wereld. Daar geloven we oprecht in bij Tensing. Wij helpen onze klanten om alles uit de energietransitie te halen, stikstofuitstoot te verminderen of om de monitoring van vegetatie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Direct hulp nodig bij een duurzaam vraagstuk? Plan hieronder een vrijblijvende afspraak met onze specialist!
Waarom Tensing duurzaam is. Reden één: onze consultants
Duurzaamheid is bij Tensing geen top-down opgelegd thema. Het leeft bij onze consultants. Veel van onze collega’s hebben een bachelorstudie achtergrond in ecologie, geologie, hydrologie of een andere opleiding die zich met de buitenruimte bezig houdt. Intern is onze kennis over de invloed van klimaatveranderingen op biodiversiteit, erosie en waterkwaliteit groot. We weten dat duurzaamheid geen luxe is, maar een absolute noodzaak.
Waarom Tensing duurzaam is. Reden twee: ons beleid
We leggen het belang van duurzaamheid niet top-down op. Maar we hebben duurzaamheid wel degelijk in veel van onze bedrijfsprocessen geborgd. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties zijn voor ons een belangrijke spiegel. Regelmatig vragen wij onszelf af: dragen wij genoeg bij aan het behalen van deze 17 doelstellingen?
Duurzaamheid is daarnaast verankerd in ons personeelsbeleid. We bieden onze medewerkers een elektrische auto aan en we steunen initiatieven die de wereld beter maken. De Climate Classic bijvoorbeeld, een fietstocht die aandacht vraagt voor de klimaatveranderingen, wordt ieder jaar verreden door tientallen collega’s. Daarnaast geven we medewerkers de mogelijkheden om via Wakibi microkredieten te verstrekken aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden.
Waarom Tensing duurzaam is. Reden drie: onze klanten
Bij het aantrekken van nieuwe opdrachten en nieuwe klanten is duurzaamheid een belangrijke factor. We houden ons eigen ecosysteem schoon. We denken proactief mee over de mogelijkheden die onze klanten hebben om de wereld beter te maken.
Daarnaast initiëren we zelf projecten die een bijdrage kunnen doen aan een schonere planeet. In samenwerking met VEI (een samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven Evides en Vitens) zijn we een project gestart onder de noemer Ghana Water. Dit project heeft bijgedragen aan schoner drinkwater en duurzame drinkwaterinwinning in Ghana. VEI en Tensing hebben hun expertise voor dit project kosteloos aangeboden.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Hoe je GIS inzet voor het bevorderen van duurzaamheid
Geografische data kan een vooraanstaande rol spelen bij het creëren van meer bewustzijn voor de gevolgen van de klimaatveranderingen. Een heatmap is een voorbeeld een visueel krachtig middel waarmee je de gevolgen van uitstoot heel tastbaar maakt.
Vooralsnog worden digitale kaarten vooral gebruikt om professionele stakeholders te informeren, overtuigen of te betrekken. Bij Tensing zien we wel dat digitale kaarten ook steeds vaker gebruikt worden om duurzame doelen direct beschikbaar te maken voor de eindgebruiker. Een goed voorbeeld is het project dat we voor de Gemeente Haarlem hebben uitgevoerd. Bewoners van het centrum kunnen op een viewer direct zien of hun dak geschikt is voor zonnepanelen. Details over dit project lees je in onze user case.
Verduurzaming van een historische binnenstad zoals Haarlem brengt extra uitdagingen met zich mee. Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Waarom het hergebruiken van data duurzaam is
Papier is niet duurzaam. Daarom werken we papierloos. E-mails uitprinten is niet duurzaam. Dat besef is redelijk algemeen geland. Maar ook digitaal gedrag heeft een negatieve invloed op je carbon footprint. Applicaties draaien op een server en data wordt opgeslagen op servers. Des te meer digitale middelen, des te meer energie het kost. Bij Tensing proberen we daarom zoveel mogelijk bronnen te hergebruiken. Het Nederlandse publieke domein kent een open datalandschap met een schat aan geografische informatie waaruit heel veel te halen valt.
Interessant voor jou

Geografische informatie in de strijd tegen stikstof
Het monitoren van stikstofuitstoot kan heel nauwkeurig. Dit maakt het eenvoudiger om externe salderingsprocessen soepel te laten verlopen.

Waarde van geodata energietransitie
Geodata heeft een grote waarde ter ondersteuning van het behalen van de energietransitiedoelstellingen, zoals het verduurzamen van sociale huurwoningen.