GIS inzetten voor een duurzame wereld

Geografische informatie is een krachtige bondgenoot in de strijd voor een duurzame wereld. Daar geloven we oprecht in bij Tensing. Wij helpen onze klanten om alles uit de energietransitie te halen, stikstofuitstoot te verminderen of om de monitoring van vegetatie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Direct hulp nodig bij een duurzaam vraagstuk? Plan hieronder een vrijblijvende afspraak met onze specialist!

PLAN ADVIESGESPREK

Waarom Tensing duurzaam is. Reden één: onze consultants

Duurzaamheid is bij Tensing geen top-down opgelegd thema. Het leeft bij onze consultants. Veel van onze collega’s hebben een bachelorstudie achtergrond in ecologie, geologie, hydrologie of een andere opleiding die zich met de buitenruimte bezig houdt. Intern is onze kennis over de invloed van klimaatveranderingen op biodiversiteit, erosie en waterkwaliteit groot. We weten dat duurzaamheid geen luxe is, maar een absolute noodzaak. 

Waarom Tensing duurzaam is. Reden twee: ons beleid

We leggen het belang van duurzaamheid niet top-down op. Maar we hebben duurzaamheid wel degelijk in veel van onze bedrijfsprocessen geborgd. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties zijn voor ons een belangrijke spiegel. Regelmatig vragen wij onszelf af: dragen wij genoeg bij aan het behalen van deze 17 doelstellingen?

SDGs

Duurzaamheid is daarnaast verankerd in ons personeelsbeleid. We bieden onze medewerkers een elektrische auto aan en we steunen initiatieven die de wereld beter maken. De Climate Classic bijvoorbeeld, een fietstocht die aandacht vraagt voor de klimaatveranderingen, wordt ieder jaar verreden door tientallen collega’s. Daarnaast geven we medewerkers de mogelijkheden om via Wakibi microkredieten te verstrekken aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden.

Waarom Tensing duurzaam is. Reden drie: onze klanten

Bij het aantrekken van nieuwe opdrachten en nieuwe klanten is duurzaamheid een belangrijke factor. We houden ons eigen ecosysteem schoon. We denken proactief mee over de mogelijkheden die onze klanten hebben om de wereld beter te maken.

Daarnaast initiëren we zelf projecten die een bijdrage kunnen doen aan een schonere planeet. In samenwerking met VEI (een samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven Evides en Vitens) zijn we een project gestart onder de noemer Ghana Water. Dit project heeft bijgedragen aan schoner drinkwater en duurzame drinkwaterinwinning in Ghana. VEI en Tensing hebben hun expertise voor dit project kosteloos aangeboden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Tensing heeft zijn expertise kostenloos ingezet tijdens het Ghana Water project

Hoe je GIS inzet voor het bevorderen van duurzaamheid

Geografische data kan een vooraanstaande rol spelen bij het creëren van meer bewustzijn voor de gevolgen van de klimaatveranderingen. Een heatmap is een voorbeeld een visueel krachtig middel waarmee je de gevolgen van uitstoot heel tastbaar maakt.

Vooralsnog worden digitale kaarten vooral gebruikt om professionele stakeholders te informeren, overtuigen of te betrekken. Bij Tensing zien we wel dat digitale kaarten ook steeds vaker gebruikt worden om duurzame doelen direct beschikbaar te maken voor de eindgebruiker. Een goed voorbeeld is het project dat we voor de Gemeente Haarlem hebben uitgevoerd. Bewoners van het centrum kunnen op een viewer direct zien of hun dak geschikt is voor zonnepanelen. Details over dit project lees je in onze user case.

Verduurzaming van een historische binnenstad zoals Haarlem brengt extra uitdagingen met zich mee. Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bewoners van de binnenstad van Haarlem kunnen in één oogopslag zien of hun dak geschikt is voor zonnepanelen met dank aan de viewer van Tensing

Waarom het hergebruiken van data duurzaam is

Papier is niet duurzaam. Daarom werken we papierloos. E-mails uitprinten is niet duurzaam. Dat besef is redelijk algemeen geland. Maar ook digitaal gedrag heeft een negatieve invloed op je carbon footprint. Applicaties draaien op een server en data wordt opgeslagen op servers. Des te meer digitale middelen, des te meer energie het kost. Bij Tensing proberen we daarom zoveel mogelijk bronnen te hergebruiken. Het Nederlandse publieke domein kent een open datalandschap met een schat aan geografische informatie waaruit heel veel te halen valt. 

Interessant voor jou

Tensing is Esri Gold Partner
Tensing is FME Silver Partner

Wil je alles uit je geografische informatiesysteem halen?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!